VANLIGA FRÅGOR

Vi hoppas att vi fått med det mesta. Om du saknar något, kontakta oss med ett mejl!

Q: Var ligger Last Frontier Heliskiing?

Last Frontier Heliskiings område börjar 3,5 timmars bil-/bussfärd nordväst om den Smithers i British Columbia.

Bell 2 Lodge ligger 360 km (ca 4 tim bilfärd) nordväst om Smithers, British Columbia. Det lilla minisamhället som vår lodge med kringliggande hus utgör, ligger mitt ute i vildmarken intill den enda bilväg som går genom det här området till Alaska; Stewart – Cassiar Highway.

Ripley Creek Inn ligger 310 km norväst om den staden Terrace i norra British Columbia. Vi har vår verksamhet i den lilla guldgrävarbyn Stewart, i slutet på Portland Canal, mittemot Hyder, Alaska. Det här är bas nummer 2 för hela vårt sammanlagda heliskiing-område på 9,500 km2 Kolla Läge

Q: Ger ni rabatter för grupper?

För grupperbjudanden, kontakta vårt huvudkontor!

Q: Kan jag tjäna något på att rekommendera nya gäster till Last Frontier Heliskiing?

Javisst. För varje betalande bekant eller skidkompis som du rekommenderat till oss, får du en ”kredit” på 500 kandensiska dollar (CAD$). Denna kredit kan du använda som del i betalning av egen vistelse hos oss, eller alla typer av service, paket, tillägg etc. som vi erbjuder i vår produkt och tjänst. Krediten är giltig i upp till 3 följande säsonger hos oss.

^ tillbaka till toppen

Q: Hur delas åkgrupperna in?

Grupper väljs av vikt och förmåga / åkstil önskemål. Vi försöker alltid att hålla grupper som är på semester tillsammans, skidåkning eller ridning tillsammans, men det finns ingen garanti för detta om du är bokad på en privat rundtur.

^ tillbaka till toppen

Q: Är inrikesflyget inkluderat i paketpriserna?

Nej.

Q: Är skidhyra inkluderad i priserna?

Ja, och självklart stavar också. De speciella lössnöskidor du lånar justeras och vårdas av vår personal, så att de alltid är fräscha och fungerande för dig. Du får naturligtvis ta med dig egna skidor om du vill. Se under Säkerhet och Utrustning för mer info.

^ tillbaka till toppen

Q: Blandar ni skid- och brädåkare i samma grupp?

Ja. Vi gör ingen skillnad på skid- och brädåkare. Att få en bra sammansatt grupp handlar mer om att alla åkare ska kunna hålla samma tempo och trivas med varandra. Om missnöje uppstår i någon grupp, håller guiden koll på det och gör i så fall de ändringar som behövs. Oftast kommer man överens i gruppen om att skidåkarna ligger lite före i åken, så att brädsurfarna kan ta ut svängarna mer och åka fortare.

Q: Kan jag ta med mig egen bräda?

A: Ja, definitivt. Det måste du göra, eftersom vi inte kan garantera tillgänglighet på brädor på våra lodger. Vi har endast ett mindre antal för ”nödfall”. Se till att ha de viktigaste reservdelarna och skruvarna till med dig, om något skulle gå sönder på din bräda. Se under Säkerhet och Utrustning för mer info.

Kan icke-åkare följa med till Last Frontier Heliskiing?

Javisst. Om de är bekväma med att koppla av i en fantastisk vildmarksmiljö, bara ta det lugnt och ägna sig åt annat än skidåkning, så är de välkomna. Vänligen kontakta oss om detaljer kring tillgänglighet och priser för medföljande som inte åker skidor eller bräda.

^ tillbaka till toppen

Q: Kan jag bli nådd på lodgen?

Ja. Du har möjlighet att både ringa och bli nådd per telefon från både Bell 2 Lodge och Ripley Creek. Du har telefon på rummet på båda våra lodger. Du har också tillgång till fax.

Bell 2 Lodge: Tel: +1 250-275-4770 Fax: +1 250-275-4912

Ripley Creek Inn: Tel: +1 250-636-2610 Fax: +1 250-636-2622

Q: När på säsongen är det bäst åkförhållanden?

Den eviga frågan, som alltid är lika svår att svara entydigt på. Vädret varierar något från år till år och även om drömförhållanden kan förväntas stora delar av säsongen varje år, så är det sjävklart inget vi kan garantera med 100% säkerhet. Sedan vi startade 1996 så har vi upplevt alla slags snö- och väderförhållanden, men det främsta skälet till att våra gäster kommer tillbaka till oss år efter år är just de förhållandevis stabila snöförhållandena som vi vanligtvis har i bergskedjan Skeena Moutains.

December, januari och början av februari bjuder vanligtvis på något kallare temperaturer och också kortare dagar än senare på säsongen. Om du ännu inte provat på heliskiing tidigt på säsongen, så rekommenderar vi det starkt! Eftersom dygnstemperaturerna är lägre, får vi fantastiska förhållanden på lägre höjder, med torr snö och världens bästa skogsskidåkning – även vid mulet väder och snöfall, får vi oftast mycket bra förhållanden för heliskiing tack vare den skyddande skogen.

Mitten av februari – mitten av mars har historiskt varit den populäraste perioden för heliskiing. Är det då du helst vill komma, bör du boka ett år i förväg för att vara säker på att få plats. Under den här perioden är dagarna längre (fler åk per dag) och vädret är någorlunda stabilt, dock med regelbundna snöfall som kommer in från väst.

Slutet på mars och hela april bjuder på mer sol och långa åk från hög höjd bl.a. på de många glaciärerna i vårt område. Många tror att heliskiingen går mot sitt slut för säsonen bara för att det börjar bli vår och att snön blir tung och svåråkt. Ingenting kan vara mer fel! Så här högt uppe i BC är säsongen lång och inte sällan upplever våra gäster under den här perioden en skidåkning som är i absolut världsklass, med långa, långa åk i solsken och ny pudersnö! Förhållandena skiftar dock snabbare från dag till dag – våren börjar göra sig påmind i bergen.

^ tillbaka till toppen

Q: Hur stor höjdskillnad hinner man åka?

Till att börja med; du betalar bara för de vertikala höjdmeter som de verkligen åker under din vecka. Här är ungefär vad du kan förvänta dig:

Vertikala Fallhöjdsmeter

Tour Längd Genomsnitt Garanterat Om du har tur!
4 dagars 22,860 17,500 30,500
5 dagars 28,956 22,000 39,634
7 dagars 42,672 30,500 54,864
9 dagars 54,864 39,200 70,104
10 dagars 60,960 43,600 76,200

Mängden åkning beror på flera faktorer::

  • din förmåga och vilja att åka
  • väder och snöförhållanden
  • antal timmar med dagsljus

^ tillbaka till toppen

Q: Hur duktig åkare måste jag vara?

A: Heliskiing och/eller –boarding är inget för kompletta nybörjare – där, så var det sagt!

Hur gärna vi än vill att våra gäster ska åka så mycket som möjligt, så vill vi att samtliga gäster ska njuta lika mycket av sin vecka.

Som gäst hos oss måste du därför ha en viss erfarenhet också av lite tuffare åkförhållanden och kunna bemästra varierande typer av terräng, vare sig du åker på två plankor eller en...

  • Du bör alltså ha en hyfsat stor erfarenhet från åkning i större skidorter (t.ex. i Alperna) och inte dra dig för att åka i lutningar man vanligtvis skulle beteckna som ”svarta”.
  • Du åker sådana backar med självförtroende i de flesta svåra förhållanden (flatljus med bristande skare, för att ta ett extremt exempel!).
  • Du har förbättrat din åkning år från år och du klarar av att åka i ett bra tempo flera dagar i rad.
  • Du behöver inte kunna åka som ett fullfjädrat proffs, men du hänger på de flesta i backarna och du vet med dig när du svänger tekniskt riktigt bra. Du bör ha en god grundkondition och vara fullt frisk i övrigt när det gäller hjärta och lungkapacitet.
  • Som åkare bör du kunna göra parallell-svängar med självförtroende och, om situatoner uppstår, ha tekniken att ta dig förbi riktigt branta och isiga partier, kunna traversera och klättra uppåt i backe med skidorna på.
  • Du behöver inte ha en massa erfarenhet av lössnöåkning (det är ju en första gång någon gång, för alla...), men du ska ha bra kontroll på din åkning i opistade förhållanden.

Om det finns några tvivel i ditt sinne, är vi alltid här för att hjälpa till att diskutera din förmåga att se till att resan är lämplig för dig. Om du bokar en resa och du inte uppfyller ovanstående kriterier, kan du bli ombedd att stanna kvar på lodgen. I ett sådant fall blir det ingen återbetalning. Därför, om det finns något tvivel i ditt sinne alls, vänligen kontakta oss innan du bokar.

^ tillbaka till toppen

Q: Jag har aldrig använt en lavinsändare förut – är det svårt?

Alla gäster som besöker Last Frontier Heliskiing får första dagen genomgå en kort introduktion till lavinkunskap och hur man använder säkerhetsutrustningen. Vi sätter säkerheten främst och du kommer att få träna med lavinsändare snarast efter ankomst så att både du och vi vet att du behärskar utrustningen i en nödsituation. Lavinsändarna vi använder är enkla att förstå och använda och du lär dig snabbt.

Q: Kan jag ta med mig min egen (ABS) airbag?

Alla gäster förses med och tränas i användandet av en s.k. ABS airbag före första helikopterlyftet. Du får gärna ta med din egen om du har en, men vi måste försäkra oss om att guiden är bekant med just den modell du har, innan vi kan godkänna att du använder den. En ABS airbag är en liten ryggsäck som innehåller två uppblåsbara ballonger och ett utlösar-handtag som sitter på en av bärremmarna. Om du blir medragen i en lavin, drar du i handtaget och ballongerna blåser upp sig lika snabbt som en krockkudde i en bil. Volymen i ballongerna gör att du kan hålla dig på ytan av en frammrusande lavin och klara dig från att bli bekravd under snömassorna.

Q: Hur gör man med speciella önskemål kring mat på lodgen?

Om du är allergisk mot vissa födoämnen, är vegetarian, eller har andra liknande önskemål om särskild diet osv., låt oss veta det i samband med att du gör din bokning. Om vi inte vet i förväg kan vi inte garantera att vi kan tillmötesgå dina önskmål. Kontakta oss om detta i god tid innan avresa, tack.

Q: Finns det en Internet-anslutning?

Ja. Det finns en låg hastighet anslutning. Trots våra ansträngningar att övertyga kunder att de kommer att njuta av sin semester mer utan att ansluta till nätet, har vissa gästerna behöver denna tjänst. Det finns trådlös åtkomst både Bell2 Lodge Ripley Creek. Men avgifter tillkommer vid Bell 2 Lodge eftersom det är ett satellitsystem..

^ tillbaka till toppen