OM OSS

Last Frontier Heliskiing

För mer än 40 år sedan, 1969, behövde gruvan Grand Duc, nära staden Stewart, anställa en expert på lavinövervakning och –säkerhet. Valet föll på Herb Bleuer, en bergsguide som nyligen kommit över till Kanada från Schweiz. Herb började jobba för gruvbolaget och spenderade all sin fritid med att göra bergsturer på skidor i området.

Herb gick vidare till att guida för helikopterskidåkning i hela provinsen, och jobbade bl.a. 25 år i Whistlerområdet. Det var inte förrän 1996, och då baserat på Herbs rekommendationer som George Rosset och hans ambitiösa partners satsade på att utforska området med helikopterskidåkning i åtanke.

Vad de hittade lämnade dem alla i förundran. Det faktum att Bell2 Lodge var beläget mitt i detta Nirvana för lössnöåkning, bidrog bara mer till euforin. Den ursprungliga lodgen byggdes 1979 för att serva resenärer på deras väg till och från Alaska. Efter 2 säsongers testverksamhet, förvärvade Last Frontier Heliskiing Bell 2 Lodge och inledde ett komplett rekonstruktionsprogram; hela anläggningen byggdes ut och byggdes om och skräddarsyddes för toppmodern heliskiing.

2001 expanderades verksamheten med en andra bas i byn Stewart - Ripley Creek Inn.

Människorna

Last Frontier Heliskiing ägs och drivs av tre delägare. De är fult involverade i verksamheten året runt och alla har en stor passion för allt som rör snö.

George RossetGeorge Rosset började sin skidåkningskarriär på 80-talet med företaget Canadian Mountain Holidays (CMH) som gäst. Han gillade hela konceptet så mycket att han kom tillbaka för en andra resa. Den här gången tyckte han om det lika mycket, men tänkte samtidigt att han kunde göra det bättre (du som har besökt någon av CMH:s lodger, förstår att det är en stor utmaning i sig). George startade TLH Heliskiing 1991 (ca 4 tim bilfärd norr om Whistler) och drev den anläggningen fram till 2009 då han sålde. Hans hjärta drev honom längre norrut. George är schweizare. Han gillar att saker görs precis på rätt sätt – det inser alla som sett honom testa fräschheten hos croissanterna vid frukosten. rätt - bara titta på honom vid frukosten testa färska croissanter. Han har också ett starkt rättvisepatos. Med dessa två enkla begrepp i åtanke har han framgångsrikt format Last Frontier till att bli en av de mest eftertraktade heliskiing-destinationerna i världen.

Franz FuxFranz Fux, även han schweizare, har mer erfarenhet av berg än de flesta och är bergsguide i 3:e generationen. Han har fyra bröder, varav tre också är bergsguider. Man kan därmed lugnt påstå att hans livs- och yrkesval ligger i blodet och i familjen. Franz började också sin karriär i Kanada med CMH och var med om att skapa deras berömda Adamants Lodge. Han blev ”headhuntad” av Last Frontier och bestämde sig, efter moget övervägande, att göra gemensam sak med oss 1996. Franz kan också våra berg som ingen annan. Han är den kloka ugglan i företaget, som ständigt ser till att säkerheten hålls högst på dagordningen bland alla guiderna.

Mike WatlingMike Watling inte schweizare, utan från England ursprungligen. För honom var bergen tidigare alldeles för långt borta – det kändes inte rättvist. Efter en kort tid i Sydamerika som anställd på Shell, kom han på olika vägar att arbeta med George 1996. Han gillade vad han såg och stannade kvar. Som för många européer som har flyttat till Kanada, är det känslan av öppna ytor och närheten till vildmarken som håller honom kvar här fortfarande - det råder ju ingen brist någotdera på Last Frontier. Ännu efter 15 år, arbetar Mike fortfarande lika entusiastiskt med att övertyga skidåkare från hela världen om att helikopterskidåkning bör vara på deras "måste" lista.